Sałatka z kurczaka

SAŁATKA Z KURCZAKA PO AZERBEJDŻAŃSKU

15 dkg ugotowanego i obranego mięsa z kury, 12 orzechów włoskich, 10 dkg masła deserowego, 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 ogórek konserwowy, 1 ogórek świeży, 1—2 jaja ugotowane na twardo, sól, 5 łyżek majonezu, 4 łyżeczki syropu z czarnej porzeczki lub wiśni

Szkło kuchenne
http://www.druknaszkle.pl/
Różnego rodzaju nadruki na szkle, obrazy na szkle
i panele szklane, do kuchni i łazienki.

Mięso z kury pokrajać na kawałki, orzechy wyłuskać. Zemleć razem w maszynce i utrzeć z masłem na jednolitą masę. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową warstwę o grubości 2—3 cm. Zastudzić w lodówce, a następnie pokrajać na trójkątne kawałki. Pozostawić w lodówce aż do chwili podawania sałatki.

Ziemniaki, jaja, świeży i konserwowy ogórek pokrajać w kostkę, oprawić solą, wymieszać z majonezem i ułożyć w salaterce, na wierzchu sałatki ułożyć zamrożone trójkąty z masy zrobionej mięsa kury, orzechów i masła. Polać kilkoma łyżeczkami niebyt słodkiego syropu z czarnej porzeczki lub wiśni. Azerbejdżanie używa się do tej sałatki soku z granatów.


SAŁATKA Z KURY PO ARMEŃSKU

25—30 dkg mięsa z ugotowanej kury, 30 dkg ziemniaków, 3 duże ogórki kwaszone, 1 mała puszka zielonego groszku, sól, pieprz, 4 szklanki lub 10 łyżek majonezu, 1 marchew, 1 świeży ogórek, 1 jajo ugotowane na twardo, 1 słodka czerwona papryka, natka pietruszki, koperek

Ugotowane w skórce ziemniaki obrać i pokrajać w kostkę. Ogórki obrać, usunąć komory nasienne z pestkami i miąższ również pokrajać w kostkę. Groszek odcedzić i osączyć. Ziemniaki, ogórki i groszek doprawić solą i pieprzem, wymieszać z częścią majonezu, resztę zostawiając do polania sałatki. Wyłożyć na salaterkę, naokoło ułożyć pokrajane na kawałki mięso z kury, polać mięso i sałatkę resztą majonezu. Ubrać pokrajaną karbowanym nożykiem marchwią, plasterkami lub cząstkami świeżego ogórka, paskami czerwonej papryki, cząstkami jaja i listkami pietruszki.

Related Post