Sałatka z ziemniaków

SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

80 dkg młodych ziemniaków, pół pęczka szczypiorku lub po i łyżce posiekanej pietruszki i koperku, sól, pieprz, 2—3 jaja ugotowane na twardo, 3—4 łyżki oliwy lub oleju, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, 1 kieliszek białego wytrawnego wina

Młode ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące obrać ze skórki, pokrajać na cienkie plasterki, włożyć do salaterki i zaprawić gorącym winem. Następnie przygotować sos z żółtek ugotowanych na twardo, roztartych z oliwą i doprawionych do smaku sokiem z cytryny lub rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym oraz solą i pieprzem. Ziemniaki polać sosem, posypać z wierzchu posiekanymi ziołami oraz białkami. Zamiast sosem z żółtek, można tę sałatkę podprawić oliwą i sokiem z cytryny.


SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, JABŁEK I KAPARÓW

60 dkg ziemniaków, 2 jabłka winne, 2 łyżki kaparów, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, sok z cytryny, 3—4 łyżki oliwy, sól, pieprz 

Ugotowane w skórce ziemniaki odmiany sałatkowej i jabłka obrane pokrajać na plasterki i wymieszać i kaparami. Posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, polać kieliszkiem białego wytrawnego wina.


SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, JAJ I SERA

6 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków, 4 jaja ugotowane na twardo, 1 jabłko winne, 1 ścisła główka sałaty, 10 dkg sera grojer, 1 ogórek konserwowy, sól
Sos vinaigrette: 4 łyżki oliwy (oleju), pół łyżki octu winnego i pół łyżeczki musztardy stołowej, sól, pieprz

Jaja obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Ziemniaki pokrajać na plasterki. Produkcja zsiadłego mleka Radom. Jabłka obrać i pokrajać w paseczki. Sałatę opłukać, osączyć i sam środek pokrajać na cząstki, zewnętrzne liście zostawiając do dekoracji. Ser pokrajać w paski. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem vinaigrette przygotowanym z oliwy (oleju) i octu winnego oraz musztardy, doprawionym solą i pieprzem. Przybrać liśćmi sałaty i ogórkiem konserwowym pokrajanym w plasterki lub ósemki.


SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW I PARÓWEK

5—6 ziemniaków, 2 ogórki kwaszone lub konserwowe, 1 duże jabłko, 4 cienkie parówki (ok. 20 dkg), 1 czubata łyżka posiekanej rzeżuchy, sól, pieprz, pół szklanki majonezu, kilka liści sałaty, kilka gałązek rzeżuchy lub pietruszki, 1 papryka świeża lub marynowana

Ziemniaki, jabłko i ogórki pokrajać w kostkę lub słupki. Parówki obrać z osłonek, pokrajać na cienkie krążki, kilka plasterków zostawiając do dekoracji. Dodać czubatą łyżkę posiekanej rzeżuchy. Wszystkie składniki wymieszać przy pomocy dwóch widelców, posolić i popieprzyć. Dodać majonez, sałatkę wyłożyć do salaterki, ubrać listkami rzeżuchy lub pietruszki, paskami papryki i krążkami parówek. Podając na stół obłożyć liśćmi sałaty.

Related Post