Sałatka z kalafiora

SAŁATKA Z KALAFIORA

1 duży kalafior (60—70 dkg), sól, cukier, 2 jaja ugotowane na twardo, szklanki świeżej gęstej śmietany, 2—3 łyżki oliwy lub oleju (sojowego, słonecznikowego), pół łyżeczki musztardy kremskiej lub stołowej, ocet winny, sól, ewentualnie cukier, liście sałaty

Wyposażenie magazynów w sklepie LOG-SYSTEM.pl – regały, antresole, suwnice bramowe.

Kalafior ugotować na półmiękko w osolonej wodzie z małym dodatkiem cukru. Wyjąć z wody, osączyć, podzielić na różyczki i ułożyć je na półmisku. Pozostałą część kalafiora gotować jeszcze kilka minut do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito przystawką robota kuchennego.

Przygotować sos. Jaja obrać ze skorupek, białka pozostawić, żółtka utrzeć wraz z musztardą, dodając stopniowo śmietanę. Następnie włożyć przetarty kalafior, wlać po trochu oliwę lub olej, doprowadzić do smaku solą, octem i ewentualnie, jeśli kto lubi, cukrem. Najlepiej sos zmiksować przystawką do miksowania. Polać różyczki kalafiora przygotowanym sosem, posypać posiekanymi
białkami. Wstawić do lodówki na 1/2—1 godz. Przed podaniem na stół sałatkę obłożyć liśćmi sałaty.


SAŁATKA Z KALAFIORA, PAPRYKI I MARCHWI

1 kalafior (30—40 dkg), 3—4 papryki konserwowe, 2 gotowane marchwie, 1 główka sałaty kruchej lub masłowej, 1/2 szklanki majonezu lub 1/2 szklanki majonezu pół na pół ze śmietaną, sól, pieprz, natka pietruszki, 1 jajo ugotowane na twardo

Kalafior ugotować na półmiękko i podzielić na różyczki. Pozostałą część pokrajać w dość dużą kostkę. Paprykę przeciąć na pół, usunąć pestki, pokrajać na paseczki. Marchew pokrajać w kostkę. Sałatę kruchą pokrajać na kawałki, masłową — na paski. Wszystkie składniki oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z majonezem, wyłożyć na salaterkę. Ubrać cząstkami jaja ugotowanego na twardo, paskami papryki i listkami pietruszki.


KALAFIOR W MAJONEZIE

1 duży kalafior, sól, cukier, 4/s szklanki gęstego majonezu, liście sałaty lub maia puszka groszku konserwowego, 2 pomidory, 2 jaja ugotowane na twardo

Duży, biały, ścisły, jędrny kalafior umyć, głąb krótko przyciąć i usunąć zielone liście. Ugotować na półmiękko we wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Produkcja zsiadłego mleka Radom. Odcedzić i ostudzić. Ułożyć na okrągłym półmisku, polać sosem majonezowym, a wokoło ułożyć liście sałaty lub odcedzony groszek konserwowy, wymieszany z paroma łyżkami majonezu. Całość przybrać pomidorami i jajami ugotowanymi na twardo, podzielonymi na ćwiartki lub ósemki.

Related Post